André Hazes op de Dam

Speciaal André Hazes beeld op de Dam in Amsterdam

 

30 juni, de dag dat hij 69 jaar zou zijn geworden, siert de Lego-versie van volkszanger André Hazes de Dam in Amsterdam. In het Lego-geel, maar met zijn kenmerkende zwarte pak, zonnebril, hoed en microfoon, zit hij op een van de betonblokken, die doen denken aan het wereldberoemde speelgoedsteentje. Het beeld is ontworpen door kunstenaar Frankey.

 

Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart pagina in PS magazine van Het Parool – werd door de ondernemersvereniging Dam gevraagd om een tijdelijk kunstwerk te maken ter verfraaiing van de inrijbeperkende betonblokken op de Dam. Al snel kwam Frankey op het idee om iets te maken dat voor elke bezoeker van de Dam, uit welk land ook, een betekenis heeft: het is een icoon voor Amsterdammers en in deze gele speelgoedversie een herkenbaar poppetje voor mensen van over de hele wereld.

Frankey: “De Dam is het in tijden niet zo rustig geweest als in de afgelopen maanden. Veel Amsterdammers gingen er heen om in alle stilte de Dam te aanschouwen in al haar schoonheid. Bijna leeg op een paar duiven na. Daarom leek het mij een goed moment voor een iconisch Amsterdams standbeeld. Eentje die niet vertrekt na vier uur werken, zoals de levende standbeelden die er staan, maar rustig op z’n Lego steen blijft zitten en de stad aanschouwt… of misschien wel bezingt als je goed luistert.”

Het beeld is gemaakt door Dutch Deco Finish

 

Categorie
Media
Tags
André Hazes